Tangzhong
50 gram vetemjöl
120 gram mjölk
120 gram vatten
Vispa ihop tangzhongingredienserna till en slät smet. Sjud på medelhög värme och rör om hela tiden fram till dess smeten tjocknat markant, men fortfarande går att hälla. Det brukar ta höst 10 minuter.
Häll över i en liten skål, plasta och låt svalna i rumstemperatur.
Degen
50 gram jäst
250 gram kall mjölk
96 gram socker
2 teskedar salt
2 ägg
655 gram vetemjöl
125 gram smör
Lös jästen i mjölken. Häll i sockret, saltet, äggen, hela fördegen och mjölet. Knåda i låg hastighet 5 minuter. Skiva ner smöret och knåda i lite högre hastighet i ytterligare 10 - 12 minuter. Degen ska bli mjuk och lite klibbig. Andra har jämfört med ytan på baksidan av en post-it-lapp.
Plasta bunken och jäs till dubbel storlek, ungefär en timme.
Ta upp på bakbordet dela i 6 lika stora delar och låt dem vila under duk i en kvart.
Smöra två 1 1/2-liters formar och pudra dem med lite mjöl.
Rulla ut varje degbit till en 20 centimeter lång sträng. Platta till var och en av dem så att de blir ungefär 10 centimeter breda. Rulla ihop dem från kortsida till kortsida och lägg tre rullar intill varandra i de båda formarna.
Jäs övertäckt med bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
Pensla med mjölk och grädda längst ner i ugnen i 35 - 40 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar