onsdag 14 maj 2014

Dalakakor


* 200 gram smör eller margarin.
* 400 gram mjölk.
* 250 gram vatten.
* 50 gram jäst.
* 1,5 deciliter sirap.
* 2 teskedar anis och 1 tesked fänkål (båda kryddorna lätt stötta).
* 2 teskedar salt.
* 660 gram rågsikt.
* 3 kokta kalla potatisar.
* 300 - 360 gram vetemjöl.

Gör en förstadeg på allt utom potatisen och vetemjölet.
Jäs 40 minuter.
Blanda sen i den pressade potatisen och vetemjölet till smidig deg.
Grundreceptet säger att man delar i 6 bitar, kavlar ut tunt, jäser till dubbel storlek, naggar, gräddar mitt i ugnen vid 225 grader och minsann, blir det inte ena sjuhelskottas blaffor som man får lov att dela flera gånger.

Jag gör nog 12 bitar nästa gång och får ganska lämpliga matsäcksbröd.
Sen brassar jag nog också på med någon tesked till av brödkryddorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar